Fostul președinte al Chinei a murit. Jiang Zemin avea 96 de ani

Fostul președinte al Chinei a murit. Jiang Zemin avea 96 de ani

Fostul președinte al Chinei, Jiang Zemin, a murit la vârsta de 96 de ani.

Anunțul a fost făcut de presa chineză, care a precizat că fostul șef de stat suferea de leucemie și a decedat, miercuri, la ora 12.13, în Shanghai, în urma unei insuficiențe multiple de organe.

Jiang Zemin, una dintre personalitățile marcante ale Chinei

Jiang Zemin a fost una dintre personalitățile marcante ale Chinei. El a fost la conducere într-o perioadă în care această țară s-a deschis către lume şi a înregistrat o creştere economică rapidă. Fostul șef de stat chinez a supravegheat predarea pașnică a Hong Kong-ului în anul 1997.

Însă, fostul președinte chinez a fost criticat pentru o represiune puternică împotriva mișcării spirituale Falun Gong, în anul 1999.

Cum a ajuns la putere Jiang Zemin

Jiang Zemin a ajuns la putere în urma unei represiuni sângeroase a protestatarilor din Piața Tiananmen din Beijing și din jurul său, ce a avut loc în 1989, conducând la condamnarea Chinei la nivel internațional.

Acea represiune a protestatarilor a dat startul unei lupte acerbe pentru putere în fruntea Partidului Comunist Chinez între reacționarii de linie dură și reformatori. Acest context

l-a ajutat pe Jiang Zemin să ajungă la putere, întrucât el a fost văzut inițial ca un birocrat muncitor.

Jiang Zemin, care a fost și primar şi şef al PCC din Shanghai, a fost ales ca lider de compromis în acel context, în speranța că el îi va putea uni pe cei din linia dură a partidului și pe cei mai liberali.

Când Jiang Zemin a părăsit funcţia de preşedinte în anul 2003, China devenise membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), a câştigat organizarea Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 şi era pe cale să devină o mare putere în lume. Conform analiștilor, fostul șef de stat chinez a continuat, cu un cerc de lideri apropiaţi, să exercite influenţă asupra vieţii politice chineze chiar şi în urma pensionării sale.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Din păcate încheiem seara cu o veste tristă

ULTIMA ORAVeste Soc In Showbiz! Este Vorba Despre Indragitul Radu Pietreanu

Anamaria Prodan a împărțit pumni și picioare unui TikToker cunoscut. De la ce a pornit totul